Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
Kerstmis, de 25ste en 26ste van December, is de tijd van het jaar waar de winkelstraten worden versierd met lichtjes en veel dennegroen. Het is een gezellig feest met de familie!
In deze les zullen we het hebben over hoe Nederlanders Kerstmis vieren!
Welke bloem in Nederland staat tijdens de kerst centraal, en heeft zelfs zijn eigen kerstliedje?
We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video.
De kerstavond luidt het begin in van het kerstfeest. Kerstavond valt dan ook elk jaar op 24 December, op de avond vlak voor Kerstmis. De meeste mensen gaan deze avond naar de kerk om de geboorte van Jezus te vieren. De middernachtmis op kerstavond is dan ook vaak de drukst bezochtste kerkdienst van het jaar.
25 December is de eerste kerstdag en daarmee de eerste dag van het kerstfeest. De beste kerstdagen zijn natuurlijk het mooist als ze gevuld zijn met een mooi pak sneeuw, wij noemen dit dat dan een witte kerst! Eerste kerstdag wordt vaak thuis met familie gevierd. s'Avonds komt iedereen bij elkaar en wordt er genoten van een mooi en hopelijk lekker kerstdiner. Voor het kerstdiner wordt er natuurlijk wat bijzonders voorbereid, vaak komen er meerdere soorten groenten op tafel en wordt er wild gegeten. Rond de kerstdagen wordt er veel kalkoen en konijn verkocht wat graag gegeten word met een veenbessensausje.
In Nederland hebben we, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten, twee kerstdagen. Bij drie grote feesten in Nederland spreken we van een tweede vrije feestdag, dit is het geval bij ‘Kerst, Pasen en Pinksteren'. Een van de redenen voor deze extra dag is dat het mensen de kans geeft voor meer dan maar één kerkgang. Veel mensen maken gebruik van deze dag door onder anderen te gaan winkelen of om op visite te gaan bij overige familieleden of kenissen.
In veel Nederlandse en Vlaamse gemeenten worden aan het begin van het nieuwe jaar de kerstbomen verbrand bij een zogeheten kerstboomverbranding. Veel kinderen verzamelen de kerstbomen op een daarvoor bestemde brandplaats.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Welke bloem in Nederland staat tijdens de kerst centraal, en heeft zelfs zijn eigen kerstliedje? Het sneeuwklokje! Een prachtige witte bloem die bloeiend te vinden is van Januari tot en met April. De bloem groeit aan de ongeveer 25cm lange bloemstengel en hangt naar beneden. De lange smalle bladeren van de bloem vallen bol om de stamper heen en heeft de bloem wat weg van een kerkklok. Dit is een iconisch symbool tijdens de kerstdagen!
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren? Hoe vieren ze Kerstmis bij u thuis? Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. Tot de volgende keer!

Comments

Hide