Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
Het beroemde feest carnaval begint met de vastentijd 40 dagen voor eerste paasdag. De eerste carnavalsdag valt dan zes weken voor eerste paasdag. Carnaval begint officieël op zondag en duurt tot en met de volgende dinsdag! Alleen in Nederland wil het feest vaak nog wel eens eerder beginnen. Vaak begint het feesten al op donderdag, en soms zelfs al op de woensdag voor carnaval.
In deze les gaan we u vertellen over de gewoontes die bij de Nederlandse Carnavalsviering horen.
Welk getal staat centraal tijdens de carnavalsdagen en staat ook wel bekend als het gekkengetal?
We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video
Officieël duurt carnaval van zondag tot en met dinsdag. In Nederland is er echter ook sprake van een carnavalsseizoen, dat op elf november om elf minuten over elf begint. In Nederland wordt deze start van het seizoen in iedere carnaval vierende stad of dorp met een zekere ceremonie gevierd. In Maastricht vindt op die dag een grote manifestatie plaats die ieder jaar zo’n dertigduizend bezoekers trekt. Het getal elf is van oudsher het getal van de dwazen en narren en duikt veel op!
Oorspronkelijk was carnaval een eetfestijn, een laatste keer om eens goed te eten, voordat de 40 dagen vasten zouden beginnen. Alles werd in ieder huishouden tot op de kruimel opgegeten, omdat het tijdens het vasten anders zou bederven, en dat zou natuurlijk zonde zijn. De reden van het vasten is om de veertig dagen te gedenken waarin Jezus zich in de woestijn bevond met alleen het broodnodige. Tegenwoordig wordt er in Nederland niet meer echt gevast, maar wordt het op een andere zeer opmerkelijke manier gevierd.
Tijdens de carnaval is de bekendmaking van de prins een van de belangrijkste gebeurtenissen, de prinsonthulling trekt daarom altijd vele bezoekers. Prins Carnaval is meestal iemand die in het verleden actief is geweest in het plaatselijke carnavalsleven. Of is de prins een bekend persoon, zoals de voorzitter van een lokale voetbalclub of de eigenaar van een groot bedrijf. Je kunt niets speciaals doen om uitgekozen te worden als prins. Heel soms kun je jezelf beschikbaar stellen, maar vaak bepalen de carnavalsverenigingen de prins zelf.
Wist u dat de carnavals steden en dorpen een tijdelijke carnavalsnaam krijgen? Zo wordt bijvoorbeeld, Tilburg Kruikenstad, Eindhoven Lampegat, 's-Hertogenbosch Oeteldonk, Sittard 't Marotte Riek en zo nog vele andere.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Welk getal staat centraal tijdens de carnavalsdagen?
Het getal elf, ook wel gezien als het dwazen- of gekkengetal! Wist u dat als u de letters van het woord “gekkengetal” optelt dat u uitkomt op precies elf letters? De bekende carnavalskreet Alaaf! is dan ook een verbastering van het woord elf.
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren?
Als wat zou u verkleed willen gaan met Carnaval?
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. En tot de volgende keer!

Comments

Hide