Dialogue - Dutch

Hide

Vocabulary

Hide
regering government
prachtige wonderful
verdieping floor
polijsten polish
dierentuin zoo
rondleiding guided tour
gracht canal
vrijgevochten unrestrained
echter nevertheless
levensstijl lifestyle

Lesson Notes

Hide

Cultural Insights

Fast Facts


Wist u dat als de zeespiegel een beetje zou stijgen als gevolg van opwarming van de aarde, Amsterdam een van de eerste steden is die onder water komt te staan? Dat is omdat de stad op haar laagste punt ongeveer zeven meter onder de zeespiegel ligt. In feite hangt het overleven van Amsterdam volledig af van hoe goed de Nederlanders het water kunnen blijven tegenhouden. De naam van de stad komt voort uit de verbinding van de naam van de rivier de Amstel, met de dam die werd gebouwd om het water tegen te houden. De Nederlanders zijn zo goed in het beheren van het water en het voorkomen dat het het binnenland overspoelt, dat de Verenigde Staten zich naar hen keerden om het hoofd te bieden aan de enorme waterproblemen in New Orleans na de orkaan Katrina.

 


Did you know that if the sea levels rise just a bit due to global warming, Amsterdam will be one of the first cities to flood? That's because the city is about seven meters below sea level at its lowest point. In fact, Amsterdam's survival depends entirely on how well the Dutch can continue to hold back the water. The city's name comes from combining the name of the river Amstel and the dam that was built to hold back the water. The Dutch are so good at managing water and preventing it from coming inland that the United States turned to them after Hurricane Katrina to deal with the major water issues in New Orleans.

Lesson Transcript

Hide
Amsterdam - Een grachtenstad
Amsterdam is de hoofdstad van Nederland, hoewel technisch daar niet de regering zit; het parlement en andere belangrijke overheidsinstellingen zijn in Den Haag gevestigd. De stad zit vol met prachtige grachten en tal van bezienswaardigheden. Als u graag per fiets rondtoert, dan is Amsterdam de perfecte plek voor u. Een van de eerste dingen die u ziet wanneer u bij het Centraal Station aankomt, is een enorme, meerdere verdiepingen tellende parkeergarage voor fietsen. De stad is ook elke week de thuishaven voor boeken - en kunstmarkten. Er zijn zelfs enkele bedrijven die fietstochten door de stad organiseren.
De stad is ook bezaaid met tal van historische plaatsen, zoals het Anne Frank Huis, het Rembrandthuis, en het Van Gogh Museum. Als musea u niet zo aantrekken, dan zijn er ook vele andere attracties, zoals de dierentuin Artis en ook Madame Tussauds Wassenbeeldenmuseum, dat vol staat met wassen beelden van een greep uit de populairste beroemdheden ter wereld. Bij Gassan Diamonds, die sinds 1879 diamanten bewerken en polijsten, kunt u ook de grootste diamanten ter wereld bekijken. Het bedrijf biedt een complete rondleiding, waarbij u de fijne kunst van het diamantslijpen leert! Amsterdam is ook zeer bekend om haar vele grachten, en een van de mooiste manieren om van de stad te genieten is via een van de vele cruises die er worden aangeboden.
Amsterdam staat ook bekend als een zeer vrijgevochten stad, die het roken van marijuana en prostitutie in de bekende Rosse Buurt toelaat. As u echter beslist om niet naar de Rosse Buurt te gaan, is dit soort levensstijl grotendeels aan het oog onttrokken.