Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Soldaat van Oranje
Soldaat van Oranje is een Nederlandse film die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Nazi-Duitsland Nederland bezet hield. De film is gebaseerd op het boek met dezelfde naam, geschreven door Erik Hazelhoff Roelfzema, de hoofdpersoon die we doorheen de hele film zien.
De film uit 1977 was de duurste film geproduceerd in Nederland tot op dat moment, en het was ook de meest populaire Nederlandse film van het jaar. Filmgoeroes beschouwen de film als een van de twee beste films die in Nederland gemaakt zijn tijdens de hele 20ste eeuw. De film werd genomineerd voor een Golden Globe in 1980 voor Beste Buitenlandse Film.
Paul Verhoeven regisseerde Soldaat van Oranje, met Jeroen Krabbe en Rutger Hauer in de hoofdrollen. De film volgt een aantal studenten en hun leven tijdens de oorlog. De film begint met de studenten die rond de radio zitten en luisteren naar de oorlogsverklaring. Toen Nederland onvermijdelijk in de oorlog betrokken raakt, gaan een aantal van de vrienden in het leger. Twee andere vrienden proberen zich aan te melden, maar een legerofficier, getraumatiseerd door de frontlinie, voorkomt dat ze het doen.
Een van de andere vrienden heeft een radiozender in zijn schuur, die hij gebruikt om te communiceren met het Nederlandse verzet in Londen. Als de Gestapo dit ontdekt, dwingen ze hem met hen samen te werken, omdat zijn verloofde joods is.
Doorheen het hele verhaal zien we diverse pogingen aan de zijde van de Nederlanders om de controle over hun land terug te krijgen. Enkele van de vrienden overleven de oorlog, terwijl anderen op verschillende manieren omkomen, wat in de film wordt getoond.

Comments

Hide