Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen! Mijn naam is Gabriella.
Nieuwjaarsdag, 1 Januari, de dag waarop iedereen het afgelopen jaar achter zich laat en vol goede hoop het nieuwe jaar in gaat. Niet te vergeten dat deze dag een prachtig excuus is om eens een extra oliebol of appelflap te nemen!
In deze les zullen we het hebben over hoe Nederlanders Oud and Nieuw vieren!
Al wordt de oliebol niet overal op de wereld gegeten, is hij wel bekend in vele landen. Weet u hoe ze de oliebol noemen in het buitenland? We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video.
Nieuwjaarsdag begint precies na klokslag 12 uur middernacht op de eerste officiele dag van Januari. Op dit moment klinken de meeste Nederlanders massaal hun glazen Champagne en wensen wij iedereen het beste toe. Dit gaat gepaard met prachtige vuurwerk shows die door het hele land te zien zijn. Kinderen mogen op oudejaarsdag al vanaf 10 uur s'ochtends klein vuurwerk afsteken, en het grote vuurwerk dat word natuurlijk bewaard voor de volwassenen om het nieuwe jaar mee in te knallen.
Op oudejaarsavond komt iedereen nog samen om onder het genot van een drankje en wat snacks naar de oudejaarconferences te kijken op o.a. de publieke zenders en op de commerciele zenders als sbs6 en Veronica. De oudejaarsconferences worden veelal gepresenteerd door bekende cabaretiers die een komische sketch hebben voorbereid met gebeurtenissen uit het afgelopen jaar! Vlak voordat het 12 uur is worden de Champagne flessen klaar gezet en kijkt iedereen naar de aftelling op de TV. Iedereen telt de laatste 10 seconden hardop mee en wensen aan het eind elkaar een gelukkig nieuwjaar toe.
De dag na het nieuwejaar is iedereen ontzettend moe, omdat er tot laat in de nacht door is gefeest. Maar dat houdt niet in dat iedereen in zijn bed blijft liggen, integendeel zelfs. Langs de kusten van Nederland verzamelen duizenden mensen zich voor de jaarlijkse Nieuwjaarsduik! De plek waar de meeste mensen zich verzamelen is aan de kust van Scheveningen in Den Haag. Voor veel Nederlanders is dit de enige echte manier om het nieuwe jaar fris te beginnen.
Wist u dat tijdens de Nieuwjaarsduik de temperatuur van het zeewater rond de 7 graden Celcius of zelfs kouder kan bedragen? En moet u dat voorstellen met alleen maar een simpele zwemslip of bikini..brrrr!
En nu het antwoord op de quiz van zojuist. Weet u wat het engelse woord voor Oliebollen is?
Oliebollen worden in het Engels 'Dutch Doughnuts' of 'Dutchies' genoemd. Zo kan u zien dat het een van oorsprong echte Nederlandse lekkernij is!
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren? En hoe viert u Oud and Nieuw in uw land? Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. En tot de volgende keer!

Comments

Hide