Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
Een kat of hond, een ratje of muis, vogel, goudvis, konijn of cavia; de meerderheid van de Nederlanders heeft thuis een huisdier rondlopen, groot of klein. Omdat verjaardagen van huisdieren niet gevierd worden hebben we in Nederland op 4 oktober, Werelddierendag, waarop huisdieren en dieren in het algemeen extra aandacht krijgen.
In deze les leren we je hoe dierendag in Nederland wordt gevierd.
Welk huisdier komt volgens jou het meeste voor in Nederland?
We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video
Als u bij verwennen alleen aan een extra snoepje denkt of een snack, dan bent u al op de goede weg, maar in Nederland weten wij nog wel meer dingen te verzinnen om aan onze huisdieren te geven. Zo hebben wij bier voor onze dieren, speciale slobberjus en verschillende spa's voor dieren om uw huisdier een dagje een vakantie te geven. Veel mensen die in de stedelijke gebieden wonen trekken er met hun huisdier voor een dagje op uit. En maken een extra lange wandeling, door een bos of een park.
In de stad zijn er maar weinig plaatsen waar je hond vrij mag lopen, daarom is een losloopweide in je buurt een extraatje voor je huisdier. Veel mensen gaan met dierendag naar deze plekken en zijn er dus genoeg speelmaatjes te vinden. Zelfs als je een konijn, rat of ander knaagdier hebt, kan je eens experimenteren met vrij rondlopen. Het is fijn om eens niet in een kooi te moeten vertoeven en onder toezicht kunnen ook deze dieren zonder probleem rondhuppelen in huis of de tuin.
Huisdieren werden vroeger altijd genomen vanwege het praktische nut. De hond was er als waakhond, koeien geven melk, kippen geven eieren en de poes kon muizen, ratten en insecten vangen. Tegenwoordig nemen wij een huisdier voor de gezelligheid, om te aaien, mee te spelen en omdat ze er zo lief uit zien. Huisdieren in Nederland staan er om bekend om veel verwend te worden. Niet zoveel als de Chihuahua van Paris Hilton, maar in Nederland mogen dieren vaak doen wat ze willen, ze worden vaak beschouwd als lid van de familie.
Als u met uw Nederlandse huisdier gaat reizen, dan moet u een speciaal paspoort laten maken. Dit geldt in ieder geval voor het reizen met honden, katten en fretten, zowel binnen als buiten de EU.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Welk huisdier komt volgens u het meest voor in Nederland?
In totaal leven er rond de 31 miljoen huisdieren in Nederland. 4 miljoen gezinnen hebben één of meerdere dieren. Er zwemmen maar liefst 18.000.000 vissen rond in Nederland. Niet zo heel gek want in het gemiddelde aquarium zitten al meer dan 20 vissen. Naast de vis komen de kat en de vogel het meest voor.
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren?
Wat voor huisdier heeft u thuis of welk huisdier zou u graag willen hebben?
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. En tot de volgende keer!

Comments

Hide