Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
De Tilburgse Kermis of Tilburg Kermis is de grootste kermis van de Benelux. Deze kermis wordt gehouden in de Noord-Brabantse plaats Tilburg rond het eind van Juli. Er staan jaarlijks tussen de 230 en 240 attracties uit binnen- en buitenland, in een 4,5 kilometer lange rij door het centrum van Tilburg.
In deze les leer je over de grootste kermis van de Benelux, namelijk de Tilburgse kermis.
Weet u hoeveel jaar de Tilburgse Kermis al gehouden wordt?
We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video.
De grootste kermis van de Benelux loopt vanaf het Besterdplein naar het Stadhuisplein, en dat is een flinke wandeling. De Tilburgse kermis wordt zeven dagen voor de laatste zondag van juli rond 19.00 uur geopend en wordt op zondag 28 juli met vuurwerk om 22.00 uur afgesloten. Ze noemen de afsluiting de begraving. De drukst bezochste dag van de Kermis is de Roze maandag, een groot gay-evenement, maar open voor ieder publiek. Iedereen is in zijn meest uitbundige costuum, en komt om extreme figuren te spotten. Naast de attracties een perfecte manier om te genieten van dit geweldige feest.
Vanwege de ongelofelijke grote van de kermis worden de attracties op een interessante manier georganiseerd, namelijk door middel van verpachting. In het najaar plaatst de gemeente een advertentie dat de kermis er weer aan komt. Hierin staan enkele voorwaarden en kunnen exploitanten een inschrijfformulier aanvragen. Hierop moeten ze zaken invullen als de afmeting van hun attractie, het gewicht en de locatie. Zo kunnen ze zich aanmelden voor elk van de pleinen. Koningsplein, Besterdplein, Spoorplein en Spoorlaan.
Het is een hele klus om alle attracties op hun plaats te krijgen, daarom beginnen de voorbereidingen al weken van te voren. Als u op de kermis naar de grond kijkt , dan ziet u dat er voor iedere attractie een mooi vak is uitgetekend. Het “uitzetten” gebeurt in Tilburg vanaf ongeveer een maand van te voren. Dit is geen klein werkje, want alles moet natuurlijk precies passen. Daar komen zelfs landmeters aan te pas. Zelfs de bushokjes, lantaarnpalen, bloembakken, en al het andere wat in de weg komt van de Kermis wordt uit de weg gehaald. Soms worden zelfs de bomen bijgesnoeid.
Een kermis tien keer zo groot als de Tilburgse Kermis is te vinden in München, deze kermis wordt gehouden als deel van het grootste volksfeest van de wereld, namelijk het welbekende oktoberfeest. Jaarlijks trekt dit evenement meer dan 6 miljoen mensen aan.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Weet u hoeveel jaar de Tilburgse Kermis al gehouden wordt?
In 2010 bestond de Tilburgse Kermis precies 440 jaar. Hoewel de kermis met de tijd is meegegaan en dus voor het merendeel nu uit moderne attracties bestaat, heeft ook de nostalgische kermis, met historische attracties op het Willemsplein, een vaste plaats behouden. Dit om niet de oude kermissfeer te vergeten.
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren?
Lijkt het u ook niet geweldig om naar deze kermis te gaan?
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. En tot de volgende keer!

Comments

Hide