Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
Hij komt, hij komt, de lieve, goede Sint.... Sint Nicolaas komt ieder jaar met zijn verjaardag op 5 December naar Nederland toe om dit samen met ons te vieren. Hoewel de meeste Nederlanders hiermee zijn opgegroeid, is de goed heilig man voor veel niet-Nederlanders een totaal nieuwe verschijning. We gaan dus even kennismaken!
In deze les zal u kennismaken met Sinterklaas!
Weet u waar de goede Sint volgens de geschiedenis boeken oorspronkelijk vandaan komt?
We zullen het antwoord verraden aan het eind van deze video.
De Sint en zijn pieten komen half November met de stoomboot vanuit Spanje naar Nederland. Vanaf dit moment mogen kinderen hun schoen bij de kachel zetten, voor de pieten om er een klein cadeautje in te doen (bijvoorbeeld een chocolade letter). Alle kinderen zingen een speciaal liedje voor de Sint en zijn pieten tijdens het zetten van hun schoenen en volgen ze dagelijks op nationale televisie het Sinterklaas journaal die de kinderen op de hoogte houdt van wat de Sint doet.
Op 5 december is de Sint jarig en is het pakjesavond. Die avond brengt de Sint bij alle kinderen in Nederland een grote jutezak vol cadeautjes langs. Ook volwassenen vieren pakjesavond en geven elkaar cadeautjes uit naam van de Sint. Gebruikelijk komt dit samen met een sinterklaasgedicht en wordt het cadeautje verpakt als verassing. Door van te voren naamlootjes te trekken weet je voor wie je een surprise mag maken.
Zwarte Piet is het hulpje van Sinterklaas. Veel kinderen zijn gek op de pieten, want zij halen kattenkwaad uit, dansen grappig en strooien met lekkers. Ze klimmen op daken en komen snachts door de schoorsteen heen om een cadeautje in je schoen te stoppen, maar dat geld alleen voor kinderen die in dat jaar lief zijn geweest. Kinderen die niet lief zijn geweest mogen mee in de zak terug naar Spanje.
In Nederland is de naam van het paard van Sinterklaas, Amerigo. Ook kennen wij hem als schimmel. Maar in Vlaanderen heet het paard van Sinterklaas Slecht-Weer-Vandaag!
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Weet u waar de Sint oorspronkelijk vandaan komt?
Sinterklaas is ongeveer 1700 jaar geleden geboren in het plaatsje Patara dat nu in Turkije ligt en niet in Spanje zoals de meeste Nederlanders stiekem denken. De locatie van het officiele hoofdkantoor van de Sint is natuurlijk geheim. Als je dit jaar stout bent geweest en hij je in de zak mee terug neemt, is het maar de vraag of je naar Spanje of naar Turkije gaat!
Hoe vond u deze les? Heeft u nog iets interessants kunnen leren?
Gaat u dit jaar ook uw schoentje zetten?
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. Tot de volgende keer!

Comments

Hide