Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
Hoera, 27 april! Het is koningsdag! En elk jaar hopen we natuurlijk op de zon, want alleen dan trekken we er massaal op uit natuurlijk! Of misschien een drankje op het terras en wat rommelmarkten opzoeken om te snuffelen.
In deze les zal ik u vertellen waarom Nederlanders eens per jaar volledig in het oranje gekleed de straat opgaan om samen met elkaar feest te vieren.
Weet u welke kleuren naast oranje ook prima passen op Koningsdag?
We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video
Koningsdag (voorheen koninginnedag) is een nationaal erkende feestdag waarbij alles letterlijk draait om feesten en plezier maken. De pret begint al tijdens de koningsnacht, de nacht voorafgaand aan Koningsdag, waarbij iedereen verkleed in oranje naar de steden trekt. Koningsdag valt op de verjaardag van Koning Willem-Alexander op 27 april, maar als deze op een zondag valt dan wordt het een dag eerder of later gevierd.
Net als koningin Wilhelmina en koningin Juliana dat voorheen deden, viert ook Koning Willem-Alexander deze dag op zijn verjaardag. Dit in tegenstelling tot koningin Beatrix, die vierde Koninginnedag niet op haar verjaardag, 31 januari, maar op 30 april, de verjaardag van haar moeder, koningin Juliana. Dit kwam omdat volgens koningin Beatrix Januari te koud was voor festiviteiten. Tijdens de Koningsdag bezoekt Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Zorreguieta, samen met andere leden van de Koninklijke Familie, verschillende feesten door Nederland heen.
Samen met de media neemt het koninklijke paar deel aan verschillende parades en andere festiviteiten, zoals de vrijmarkt in Maastricht of het jaarlijkse festival op het museumplein. Deze bezoeken zijn bij iedereen thuis op televisie te volgen. Op de zenders Nederland 1, 2 en 3 zal het meeste oranje nieuws uitgezonden worden, omdat deze zenders bij de publieke omroep zenders horen.
Ieder jaar is er op het museumplein in Amsterdam een gigantisch festival wat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het is zo populair dat de naam Museumplein ook wel bekend staat als oranjeplein, en dit maakt het ook de juiste plek om Koningsdag te vieren.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Weet u welke kleuren naast oranje ook prima passen op Koningsdag?
Naast de kleur oranje, passen de kleuren rood-wit-blauw ook prima op de verjaardag van onze Koning. Deze kleuren zijn namelijk van onze vlag en sluiten de kleuren van onze vlag volledig aan bij de kleur van ons koningshuis!
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren?
Welke kleuren heeft de vlag van uw land? En komt u ook uit een koninkrijk?
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com
en tot de volgende keer!

Comments

Hide