Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
Elk jaar op 14 februari is het Valentijnsdag. Eén dag per jaar geheel in het teken van romantiek, liefde en een klein beetje mystiek. Geheime aanbidders veroveren hun geliefde door gedichten en chocolade, postbodes worden opgewacht en brieven, ook wel valentines genoemd, worden met trillende handen opengemaakt
In deze les gaan we u leren hoe Valentijnsdag wordt gevierd in Nederland.
Weet u welke bloem naast de roos, ook symbool staat voor de liefde?
We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video
Op 14 februari rond het jaar 300 werd een jonge Romein, Valentijn genaamd, geslagen en onthoofd omdat hij het christendom niet wilde verloochenen. Voor het dochtertje van de gevangenbewaarder die hem bewaakte en met wie hij bevriend was geworden, liet hij een briefje achter, met daarop de tekst ‘van je Valentijn’. Sindsdien werd deze dag een dag voor de vriendschap. Rond de middeleeuwen werd dit verhaal gecombineerd met de vruchtbaarheid van de liefdesgod Cupido, en onstond Valentijnsdag zoals we dat nu kennen, de dag van de liefde.
Tot ongeveer 70 jaar geleden had Nederland niet veel met Valentijnsdag. Eind jaren veertig ging het namelijk niet goed met de binnenlandse vraag naar bloemen, in tegenstelling tot de geweldige export ervan. Het voorstel van een bestuurslid van de Nederlandse Bloemisterij om Valentijn ook in Nederland in te voeren bracht hier verandering in. Juist rond Valentijnsdag worden de grootste hoeveelheden bloemen aan Amerika verkocht en geëxporteerd, waarom Valentijnsdag dan niet vieren in ons eigen land?
In Nederland had Valentijnsdag aanvankelijk het karakter van een 'Dag voor Vriendschap', een dag voor het uiten van gevoelens van respect en waardering. Niet speciaal tegenover je liefde maar ook naar bijzondere mensen. De Nederlandse tv-programma's zijn dan ook in de ban van de romantiek en zijn tv-programmas als 'All you need is love' en 'Love Letters' ontzettend populair. In deze programmas worden geliefden weer bij elkaar gebracht, na van elkaar gescheiden te zijn geweest. De liefdesdokter brengt ze dan weer bij elkaar en geeft de partners de mogelijkheid om op TV elkaar te zeggen hoeveel ze van elkaar houden.
Valentijnsdag in Nederland lijkt geen aanleiding te geven tot creativiteit De laatste tien jaar zijn de populairste geschenken hetzelfde gebleven. Op 14 februari zijn parfum, lingerie en bloemen nog steeds de meest populaire verassingen.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Weet u welke bloem naast de roos, ook symbool staat voor de liefde?
Rode en witte rozen samen in een boeket staan universeel voor een eeuwige, ware liefde en vormen wellicht het ultieme Valentijnsboeket. Alleen in Nederland staat de rode tulp ook voor de liefdesverklaring, samen met de gele tulp die staat voor de perfecte liefde. Iedere kleur tulp staat voor verbondenheid.
Hoe vond u deze les? Heeft u nog iets interessants kunnen leren?
Heeft u al een Valentijn dit jaar of heeft u iemand op het oog? Laat het diegene weten!
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. En tot de volgende keer!

Comments

Hide