Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
Moederdag en Vaderdag zijn dagen die gevierd worden door de kinderen. Moederdag op de tweede zondag van mei, en Vaderdag op de derde zondag van juni. Ouders worden op deze dagen bedankt voor alle dingen die ze doen voor de kinderen en het gezin. Alle dagelijkse dingen die normaal voor lief worden genomen krijgen extra aandacht tijdens deze ene dag in het jaar.
In deze les leggen we uit waarom er een speciale dag voor vaders en moeders is.
Welke dag was er denkt u eerder, Moederdag of Vaderdag?
We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video
Moederdag vieren we met de gedachte dat onze moeders het hele jaar het gezinsleven met de bijhorende zorgtaken op zich nemen en dat eigenlijk altijd al hebben gedaan, op deze ene dag in het jaar word moederlief vrijgesteld van haar taken en op een voetstuk geplaatst. Kinderen leggen de moeder in de watten en begint de dag vaak met ontbijt op bed plus een cadeautje. Bij hele jonge kinderen wordt het cadeautje vaak een week van te voren al gemaakt op school. Op een latere leeftijd wordt het al gauw een bloemetje of zelfs een luchtje.
Net als wat Moederdag voor moeders doet, doet Vaderdag hetzelfde voor vaders. Vaak krijgt de vader op Vaderdag van zijn kinderen ontbijt op bed. Ook geven de kleinere kinderen knutsel werkjes die zij zelf op de basisschool voor hun vader hebben gemaakt. Verder zijn de cadeautjes typische mannen-cadeaus, die in winkels, etalages met de nodige reclame duidelijk in beeld wordt gebracht. Traditionele voorbeelden zijn overhemden, stropdassen en sokken, maar ook scheerapparaten en elektronica.
Natuurlijk mogen we niet vergeten dat alle , door kinderen verwende ouders, vaak ook nog ouders hebben om in de watten te leggen. Op hun beurt gaan volwassenen met de kinderen dikwijls op bezoek bij hun moeder en vader, inmiddels grootmoeder en grootvader, eveneens met een klein cadeautje. Vaak wordt er lekker geluncht met gebak of soep met belegde broodjes.
Moederdag en Vaderdag is niet te vergissen voor mamadag en papadag. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat beide ouders werken en de kinderen op de basisschool en een kinderdagverblijf de dag doorbrengen. Om dit tot een minimum te brengen hebben we een mama- en papadag.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Welke dag was er denkt u eerder, moederdag of vaderdag?
Moederdag werd al tien jaar in Nederland gevierd voordat de eerste officiële Vaderdag dat werd. Moederdag begon rond 1925 in Nederland en Vaderdag pas vanaf 1937. Officiëel was Moederdag dus eerder, dus lopen de vaders nog tien jaar met cadeautjes achter!
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren?
Wat gaat u kopen voor uw moeder en vader dit jaar?
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. En tot de volgende keer!

Comments

Hide