Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
Rotterdam is één van de grootste zeehavens ter wereld. Alleen de havens van Shanghai (China) en Singapore zijn groter dan die van Rotterdam. De Rotterdamse haven is wel de belangrijkste van Europa. Het havengebied is veertig kilometer lang en telt meerdere havens. Ieder jaar begin september wordt er een groot feest georganiseerd voor en door de Rotterdamse haven, en dit feest wordt Wereldhavendagen genoemd.
In deze les leren we over de Rotterdamse haven en de wereldhavendagen die hier ieder jaar gehouden worden!
Hoeveel mensen komen er jaarlijks naar de wereldhavendagen denkt u?
We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video
Ieder jaar begin september staat de Rotterdamse haven een weekend in het teken van de wereldhavendagen. Met vuurwerk, honderden schepen en spektakels op de Nieuwe Maas. Tijdens dit evenement krijgen bezoekers toegang tot plekken in de Rotterdamse haven waar normaal niemand mag komen. Er zijn honderden demonstraties van schepen die op de Nieuwe Maas laten zien tot waar ze toe in staat zijn.
Iedere zaterdag wordt er vuurwerk afgestoken bij de beroemde Erasmusbrug, die volgens vele mensen lijkt op een witte zwaan en de skyline van Rotterdam tekent met haar aanwezigheid. Als je op tijd met kaartjes kopen bent dan kunt u dit vuurwerk bezichtigen vanaf het water. Maar is het vanaf de Kop van Zuid net zo mooi te bewonderen. Vaak is het vuurwerk te bewonderen onder het genot van een concert van bijvoorbeeld een van onze wereldberoemde dj’s Armin van Buuren of Tiësto.
De Wereldhavendagen zijn voor vele marine bedrijven perfect om te laten zien hoe ze presteren op zee. Zo heeft de Koninklijke Marine en de Nederlandse brandweer een podium bij uitstek om te tonen hoe ze zorgen voor veiligheid, op en vanaf zee. Dankzij hun hebben wij een vrije doorvaart op de wereldzeeën en zijn zij hierdoor belangrijk voor Rotterdam en de Nederlandse economie. Deze shows zijn vaak gevuld met spectaculaire nep calamiteiten, zoals het blussen van een brandend schip. Naast dit zijn er ook veel activiteiten voor de kinderen, die eigenlijk alleen maar als held de dag willen doorbrengen.
In 2010 is Rotterdam benoemd tot IFEA Internation Festivals &Events Association, het World Festival &Event City. Naast dat het de grootste overslaghaven van de Wereld is, staat Rotterdam ook bekend om haar brede aanbod van internationale culturele en sportevenementen.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Hoeveel mensen komen er jaarlijks naar de wereldhavendagen denk jij?
Het weer is in de maanden van september nogal wisselvallig en daardoor trekken de wereldhavendagen elkaar jaar een verschillend aantal bezoekers. Geschat wordt dat de toestroom ieder jaar ergens ligt tussen de 400.000 en 425.000 mensen. Dat zijn heel wat voetbalstadions vol!
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren?
Is de haven in uw land ook zo groot en hebben jullie daar ook een speciale feestdag voor?
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. En tot de volgende keer!

Comments

Hide