Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
De Hollandse Nieuwe, ook maatjesharing, genoemd is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Rond mei is de haring vet genoeg voor consumptie en wordt dit door heel Nederland gevierd.
In deze les gaan we u leren over de bijzondere manier waarop wij Nederlanders de Hollandse nieuwe eten en over de tijd van het jaar waarin deze het lekkerst is!
Weet jij wat de traditie is tijdens de eerste vangst van de Hollandse Nieuwe?
We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video.
Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing. We noemen de vis maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat. Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij vrij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van het vele plankton in het water. In mei als de haring rond de 16% aan vet bevat kan en mag er op worden gevist tot en met juli.
Om de haring traditioneel te conserveren wordt hij bewaard in het zout. Vroeger kwam de haring binnen via Vlaardingen, en omdat de vis tot aan het achterland moest worden vervoerd werd deze langer bewaard in het zout. Dit maakte de vis stukken zouter. Daarom is zelfs tot op vandaag de dag in bijvoorbeeld Brabant een zoutere haring meer geliefd. Ook eten Amsterdammers graag een grotere haring en Rotterdammers bij voorkeur een kleinere. Dit heeft alleen geen historische achtergrond, maar te maken met persoonlijke voorkeur.
In Rotterdam en veel andere steden pak je de haring bij zijn staartje en haal je hem door de versnipperde uitjes, vervolgens laat je de haring boven je mond hangen en eet je hem op tot aan het staartje. Terwijl in Amsterdam de haring liever eerst in stukjes wordt gesneden om vervolgens de haring met een uitje er naast op het bordje, op te eten. Er wordt wel eens gezegd dat dit een bekakte manier van haring eten is. Veel haringliefhebbers eten de haring graag op een wit brood puntje met ook daarbij de onmisbare uitjes.
Een groene haring is de verste en lekkerste haring die je kan eten volgens de Nederlanders. Deze haring wordt na vangst op het schip gezouten en direct gegeten. Tegenwoordig is de groene haring wettelijk niet meer toegestaan, omdat haring eerst 24 uur bevroren dient te worden. Dit vanwege mogelijke besmettingsrisico’s.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Weet jij wat de traditie is tijdens de eerste vangst van de Hollandse Nieuwe?
Als in Amsterdam de nieuwe haring word binnengebracht is het traditie om de haringwagens en de schepen met vlaggetjes te versieren. De schepen zijn alleen versierd als de vangst gelukt is.
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren?
Heeft u weleens haring op en bent u benieuwd naar de Nederlandse haring?
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. En tot de volgende keer!

Comments

Hide