Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lessonโ€™s Vocab Review List

Get this lessonโ€™s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
Hoera, 27 april! Het is koningsdag! En elk jaar hopen we natuurlijk op de zon, want alleen dan trekken we er massaal op uit natuurlijk! Of misschien een drankje op het terras en wat rommelmarkten opzoeken om te snuffelen.
In deze les zal ik u vertellen waarom Nederlanders eens per jaar volledig in het oranje gekleed de straat opgaan om samen met elkaar feest te vieren.
Weet u welke kleuren naast oranje ook prima passen op Koningsdag?
We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video
Koningsdag (voorheen koninginnedag) is een nationaal erkende feestdag waarbij alles letterlijk draait om feesten en plezier maken. De pret begint al tijdens de koningsnacht, de nacht voorafgaand aan Koningsdag, waarbij iedereen verkleed in oranje naar de steden trekt. Koningsdag valt op de verjaardag van Koning Willem-Alexander op 27 april, maar als deze op een zondag valt dan wordt het een dag eerder of later gevierd.
Net als koningin Wilhelmina en koningin Juliana dat voorheen deden, viert ook Koning Willem-Alexander deze dag op zijn verjaardag. Dit in tegenstelling tot koningin Beatrix, die vierde Koninginnedag niet op haar verjaardag, 31 januari, maar op 30 april, de verjaardag van haar moeder, koningin Juliana. Dit kwam omdat volgens koningin Beatrix Januari te koud was voor festiviteiten. Tijdens de Koningsdag bezoekt Koning Willem-Alexander en Koningin Mรกxima Zorreguieta, samen met andere leden van de Koninklijke Familie, verschillende feesten door Nederland heen.
Samen met de media neemt het koninklijke paar deel aan verschillende parades en andere festiviteiten, zoals de vrijmarkt in Maastricht of het jaarlijkse festival op het museumplein. Deze bezoeken zijn bij iedereen thuis op televisie te volgen. Op de zenders Nederland 1, 2 en 3 zal het meeste oranje nieuws uitgezonden worden, omdat deze zenders bij de publieke omroep zenders horen.
Ieder jaar is er op het museumplein in Amsterdam een gigantisch festival wat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het is zo populair dat de naam Museumplein ook wel bekend staat als oranjeplein, en dit maakt het ook de juiste plek om Koningsdag te vieren.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Weet u welke kleuren naast oranje ook prima passen op Koningsdag?
Naast de kleur oranje, passen de kleuren rood-wit-blauw ook prima op de verjaardag van onze Koning. Deze kleuren zijn namelijk van onze vlag en sluiten de kleuren van onze vlag volledig aan bij de kleur van ons koningshuis!
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren?
Welke kleuren heeft de vlag van uw land? En komt u ook uit een koninkrijk?
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com
en tot de volgende keer!

8 Comments

Hide
Please to leave a comment.
๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜ž ๐Ÿ˜ณ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜’ ๐Ÿ˜Ž ๐Ÿ˜  ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜œ ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜ญ ๐Ÿ˜‡ ๐Ÿ˜ด ๐Ÿ˜ฎ ๐Ÿ˜ˆ โค๏ธ๏ธ ๐Ÿ‘

DutchPod101.com Verified
Friday at 06:30 PM
Pinned Comment
Your comment is awaiting moderation.

Welke kleuren heeft de vlag van uw land?

What are the colors of your country’s flag?

DutchPod101.com Verified
Friday at 04:58 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hi idunlilith999,


Thank you for posting!

Let us know if you have questions.


Cheers,

Laura

Team DutchPod101.com

idunlilith999
Monday at 06:20 PM
Your comment is awaiting moderation.

Rood, wit en groen :)

(Red, white and green)

Sarah
Wednesday at 09:48 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hoi.

Nee onzer koninginne fiert niet haar verjaardag met een reis met zijn familie, maar haar familie zwaait met haar naar de mensen op de Amalienborg of de Marselisborg binnentuin. In de avond fiert ze met vrienden en met haar familie.

En het vraag van onzer nationalkleur... Het is rood en wit, maar soms rood alleen. We hebben een voetbal lied noemt "Vi er rรธde, vi er hvide (Wij zijn roode, wij zijn witte)", zo meesten allebei samen :)


Hi

No our queen doesn't celebrate her birthday with a trip with her family, but her family waves with her to the people in the courtyard of either Amalienborg or Marselisborg. In the evening she celebrates with friends and her family.

And the question about our national colour... It's rad and white, but sometimes only red. We have a football song called "Vi er rรธde, vi er hvide (We are red, we are white)", so it's mostly both together :)

Dutchpod101.com Verified
Sunday at 04:32 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hoi Sarah!


Thank you for sharing your Queens Day with us:sunglasses:

So your queen doesn't make a trip with her family to a town or city in your country?

And how about your national color? In the Netherlands everything will be orange.


Jacob


Team DutchPod101.com

Sarah
Saturday at 11:53 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hebben we een koninginnedag? Ja, we fieren de verjaardag van de koninginne, maar niet so veel als de nederlanders. De koninginne staat, in de morgen, op zijn balkon en zwaait naar de veele mensen dat op de kasteel binnentuin staat om haar te vieren. Dan viert koninginne Margrethe de rest van zijn verjaardag met zijn familie.


Do we also have a Queens Day? Yes, we celebrate the queen's birthday, but not to the degree the dutch people does. The queen stands, in the morning on her balcony and waves to the many people, that stands in the courtyard of the castle to celebrate her. Then queen Margrethe celebrates the rest of her birthday with her family.

dutchpod101.com Verified
Saturday at 09:40 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hoi Sarah,


# De kleuren van onze vlag zijn rood en wit. Dat is de Deense vlag.


Do you also have a kind of Queens Day like the Duch had before?


Jacob,

Team DutchPod101.com

Sarah
Monday at 09:25 PM
Your comment is awaiting moderation.

De kleuren van onser vlag is rot en wit. Dat is de deense vlag.

In Denemarken hebben we ook een koninglijke familie, maar de verjaardag van de koningin, Margrethe, is op zestien april.


The colours of our flag is red and white. That is the danish flag.

In Denmark we also have a royal family, but the queen, Margrethe's, birthday is the sixteenth of April.