Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
Pinksteren komt precies 10 dagen na Hemelvaartsdag en 49 dagen na Pasen. Net als Kerstmis en Pasen kent Pinksteren ook een tweede dag waarop gevierd wordt.
In deze les gaan we u uitleggen wat Pinksteren en Hemelvaartsdag inhoudt en hoe wij dit in Nederland vieren!
Weet u wat het Griekse woord “Pentecoste” in het Nederlands betekent?
We zullen het antwoord onthullen aan het eind van deze video.
Veel mensen in Nederland zien Pinksteren alleen als een dag vrij. Vooral voor de jeugd heeft Pinksteren deze betekenis. Maar we weten allemaal dat er een veel groter verhaal achter Pinksteren zit. Pinksteren is namelijk ontstaan uit het joodse Wekenfeest, die ook wel Sjavoeot genoemd wordt. Waar vroeger Pinksteren alleen maar een dankfeest was voor het binnenhalen van een goede oogst, heeft Pinksteren sinds de tweede eeuw na Christus een nieuwe betekenis, namelijk de dag waarop we het verbond tussen God en Israël herdenken.
Hemelvaartsdag is een dag waarop we herdenken dat Jezus Christus definitief zijn weg terug naar de hemel heeft gevonden. Omdat Pasen ieder jaar op een andere dag valt doet Hemelvaartsdag dat ook. Hemelvaartsdag is precies 40 dagen na Pasen en valt altijd op een donderdag, omdat Pasen altijd op een zondag valt. Lastig he? Omdat Ambtenaren en veel andere werknemers een verplichte vrije dag hebben en de winkels gewoon open zijn, gaat iedereen erop uit om in de grotere steden als Amsterdam en Utrecht te shoppen.
Pinkpop is een jaarlijks driedaags popfestival in Landgraaf, dat in het weekeinde van Pinksteren plaatsvindt. Het festival duurt drie dagen en trekt per dag ongeveer 60.000 mensen. Pinkpop is één van de langstlopende jaarlijks terugkerende popfestivalen ter wereld. In principe wordt het evenement altijd met Pinksteren gehouden, maar valt Pinksteren vroeg in het jaar dan wordt het in een ander weekend gevierd dat in of dichter bij de maand juni ligt. Rond de maand juni zijn de meeste bands op tour door Europa, wegens de vele festivallen hier. Veel bezoekers dragen tijdens het festival het iconische roze Pinkpop-petje.
Wist u dat de steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag behoren tot de drie meest populaire steden om te gaan winkelen op een vrije dag? Naast het eindeloze aanbod van winkels, uitgaansgelegenheden, restaurants en musea staat Den Haag ook bekend om zijn stranden.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Weet u wat het Griekse woord “Pentecoste” in het Nederlands betekend?
Het woord Pinksteren komt van het Griekse woord Pentekoste, wat vijftig betekent. Dit refereert naar de dag waarop Pinksteren wordt gevierd.
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren?
Begrijt u nu hoe wij de datum van Pinksteren berekenen?
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. En tot de volgende keer!

Comments

Hide