Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hallo iedereen, mijn naam is Gabriella.
Op Bevrijdingsdag wordt de bevrijding van Nederland in 1945 gevierd. Op dezelfde dag vieren wij ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Op 5 mei staat Nederland stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
In deze les leggen we u uitleggen wat de tradities zijn rondom Bevrijdingsdag.
Weet u op welke andere dag de 'Vier Vrijheidswimpel' ook gebruikt kan worden?
We zullen het antwoord aan u laten zien aan het eind van deze video
Bevrijdingsdag begint altijd met een inhoudelijk ochtendprogramma. Deze ‘Start Nationale Viering van de Bevrijding’ wordt ieder jaar in een andere provincie gehouden. Het programma vormt de overgang tussen de dodenherdenking op 4 mei en het feest op 5 mei. Een prominente Nederlander, zoals de minister-president, houdt de 5 mei-lezing over het centrale thema van het jaar. Daarna wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Dit is het startsein voor alle bevrijdingsfestivallen en andere festiviteiten in het land om te mogen beginnen.
De Tweede Wereldoorlog is in 1945 geëindigd. Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de Duitse en Japanse bezettingen. In Hotel de Wereld in Wageningen werd op die dag de capitulatie van Duitsland ondertekend en was Nederland een vrij land. Veel mensen die de oorlog hebben meegemaakt zijn al oud of bijna overleden. Er zijn ieder jaar steeds minder mensen in Nederland die zich de Tweede Wereldoorlog kunnen herinneren. Dit betekent niet dat Herdenkingsdag of Bevrijdingsdag wordt afgeschaft- ook zonder oorlog blijft het herdenken en vieren van onze vrijheid belangrijk.
De Nederlandse vlag hangt op 5 mei van zonsopgang tot zonsondergang in de top van de vlaggenmast, alleen zonder oranje wimpel. Daarvoor in de plaats wordt de 'Vier Vrijheidwimpel' gebruikt. Een wimpel met een rood-blauw logo van een fakkel met het vrijheidsvuur en de tekst 'Vier Vrijheid'. Omdat het gaat om een nationale viering zijn andere vlaggen ook toegestaan op deze dag zoals, de provincievlag, de gemeentevlag, vlaggen van de landen binnen het Caraïbische deel van het Nederlands Koninkrijk en vlaggen van overige landen.
In Nederland worden elk jaar dertien bevrijdingsfestivallen georganiseerd. Er worden bekende Nederlanders aangewezen als ‘ambassadeurs van de vrijheid’ en vervolgens per helikopter naar de bevrijdingsfestivallen vervoerd. Ze geven de hele dag optredens en voeren actie onder het motto ‘vrijheid maak je met elkaar’.
En nu het antwoord op de quiz van zojuist.
Weet u op welke andere dag de 'Vier Vrijheidswimpel' ook gebruikt kan worden?
Deze wimpel wordt naast deze dag ook gebruikt op 15 augustus. Dan wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in het voormalige Nederlands-Indië gevierd. Op deze dag worden de slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië herdacht.
Hoe vond u deze les? Heeft u iets interessants kunnen leren?
Worden er in uw land ook oorlogslachtoffers herdacht? En op welke dag?
Laat een berichtje achter op DutchPod101.com. En tot de volgende keer!

Comments

Hide